Feminista-Queer narratológiai áttekintés és Kertész Imre: Kaddis a meg nem született gyermekért című regénye

Main Article Content

Zsadányi Edit

Absztrakt

A tanulmányban szeretném illusztrálni, hogy a feminista-queer olvasásmódok új perspektívát kínálhatnak irodalomértésünkhöz, termékenyen hozzájárulhatnak a magyar irodalom (klasszikusainak) értelmezéséhez. A tanulmány első részében összefoglalom a feminista-queer narratológia néhány újabb fejleményét, a legfontosabb irányzatokat, koncepciókat, megközelítési módokat. A második részben kiemelem a queer időfelfogásra vonatkozó gondolatokat. A tanulmány harmadik részében a queer idő és a queer negativitás fogalmak segítségével elemzem Kertész Imre: Kaddis a meg nem született gyermekért című művét. Végül a mű intertextuális hálózatát vizsgáló értelmezések sorát bővítve, Madách Imre Ember Tragédiájának összefüggésében elemzem az apaság kérdését.

Article Details

Hogyan kell idézni
Zsadányi, Edit. 2023. „Feminista-Queer narratológiai áttekintés és Kertész Imre: Kaddis a Meg Nem született gyermekért című regénye”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 13 (1):133-62. https://doi.org/10.14232/tntef.2023.1.133-162.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Zsadányi Edit, ELTE Összehasonlító Irodalom- és Kultúratudományi Tanszék

Zsadányi Edit habilitált egyetemi docens az ELTE Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékén. A magyar irodalom és kultúra oktatója volt a Groningeni Egyetem Finnugor Tanszékén (2009-2014). Kutatási területei: női írók a huszadik században, modern és posztmodern magyar és amerikai próza, kultúraelméletek, poszthumán elméletek, társadalmi nemek tudománya és narratív elméletek. Legfontosabb kötetei: „Bazsali, rezeda meg kisasszonycipő”: Kulturális másság feminista kritikai értelmezésben. Budapest: Balassi, 2017.; Gendered Narrative Subjectivity: Some Hungarian and American Women Writers.  Wien:  Peter Lang, 2015; A másik nő: A női szubjektivitás narratív alakzatai: Budapest: Ráció, 2006.; A csend retorikája: Kihagyásalakzatok vizsgálata huszadik századi regényekben Pozsony: Kalligram, 2001.; Krasznahorkai László Pozsony:Kalligram, 1999.; Hanneke  Boode, Edit Zsadányi (Eds.) Gender Perspectives on Hungarian and Finnish Culture. Maastricht: Shaker Publishing BV, 2011.