Nemzeti Konzultáció 2018 - A családok védelméről : töprengések a konzultáció "kérdéseiről", 1. rész

Main Article Content

Kövér-Van Til Ágnes

Absztrakt

A nők több mint 200 éve célpontjai a demográfiai diszkurzusoknak és politikáknak, köszönhetően annak a meg nem kérdőjelezett előfeltevésnek, mely szerint a nemzés „természetes tényének” a nők az elsődleges alanyai és egyben a demográfiai egyensúlytalanságok elsődleges okozati ágensei. Ennek a folyamatnak fontos elemeként, a nők „termékenységi viselkedése”, „szülési hajlandósága” a demográfiai kutatások indikátoraivá vált. Ez a korlátozott perspektíva hozzájárul az adott gender rezsim fenntartásához, és közvetve azt a gondolatot is magában foglalja, hogy a női emancipáció az oka az alacsony reprodukciós ráták nyugati jelenségének. A gender rezsim (Walby 2001, 2004, 2011; Connell 1987) a társadalmi viszonyok egy olyan mintázata, amely a reprodukcióhoz, valamint a tevékenységek gender szerinti felosztásához kapcsolódik és, bár különböző formában, minden társadalomban fellelhető. A mai magyar gender rezsim viszonyok egyik veretes példáját kínálja a „Nemzeti konzultáció 2018, A családok védelméről”. A tanulmány, melynek itt most az első részét teszem közzé, a diszkurzuselemzés módszereivel vizsgálja az ez év őszén postázott nemzeti konzultáció szövegét, különös tekintettel annak kérdéseire.


 

Article Details

Hogyan kell idézni
Kövér-Van Til, Ágnes. 2018. „Nemzeti Konzultáció 2018 - A családok védelméről : töprengések a konzultáció »kérdéseiről«, 1. Rész”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 8 (2):66-79. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/tntef/article/view/33854.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Kövér-Van Til Ágnes

KÖVÉR-VAN TIL ÁGNES jogász, szociológus, habilitált egyetemi docens az ELTE Társadalomtudományi Karának Szociális Munka Tanszékén. 2015től a Társadalmi Nemek Tanulmánya mesterszak szakigazgatója, 2013-tól vendég professzor a University of Illinois, Chicago, Urban Planning and Policy Tanszékén. Kutatási területei: esélyegyenlőség a foglalkoztatáspolitikában; jelentés- és realitás-konstrukció a társadalmi nemekről szóló diszkurzusokban; női „túlélés” és „siker” narratívák; demokrácia és civiltársadalom. Elektronikusan elérhető publikációi: Egyenlő bánásmód és esélyegyenlőség a foglalkoztatáspolitikában (2012); Peacebuilding - Gender - Social Work Re-conceptualizing Rights and Gender: Snapshots from a Grey-Zone Democracy (2015); Captured by State andChurch: Concerns about Civil Society in Democratic Hungary (2015); Kérdések és összefüggések: a demokrácia és civil társadalom magyarországi kontextusokban (2016). Számos további tanulmánya és könyvfejezete jelent meg magyar és nemzetközi folyóiratokban és kötetekben. Email: kovera@tatk.elte.hu.