Petíció az abortusz-szabadság megőrzéséért 1973 (1. rész)

Main Article Content

Körösi Zsuzsa

Absztrakt

A tanulmány tárgya a nagyrészt feledésbe merült, a nők abortusz-jogának megszigorítása ellen szervezett 1973-as petíció-akció. A szerző, maga is aktív résztvevő, rekonstruálja a petíció történetét a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltár (ÁBTL) kutatók számára rendelkezésre álló dokumentumai, a Blinken OSA Archívumban található
dokumentumok, valamint a petíció-akció 19 résztvevőjével készített interjúk felhasználásával. Az interjúk legépelt formában a Blinken OSA Archívumban olvashatók (HU OSA 432, Körösi Zsuzsa interjúgyűjteménye). Az alábbi cikk az I. rész. Felvázolja a Magyar Népi Demokrácia népességpolitikáját, annak konzervatív fejlődését 1956 és 1973 között, amely represszív politikai kontextusban a nők abortusz-jogának megszigorításához és azt megelőzően a petíció szervezéséhez vezetett. A II. rész, amely a 2020 őszi számban fog megjelenni, az interjúkban elhangzottakra épül. Három fő kérdésre ad választ az interjúalanyok véleményének tükrében: Mit jelentett a „szabad” abortusz a nők és férfiak számára 1956 és 1973 között? Mik a petíció ideológiai gyökerei, és a szervezésében résztvevők motivációi? Milyen szankciókkal válaszolt a hatalom a petíció-akciót követő évben?

Article Details

Hogyan kell idézni
Körösi, Zsuzsa. 2019. „Petíció Az Abortusz-szabadság megőrzéséért 1973: (1. Rész)”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 9 (2):1-22. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/tntef/article/view/33883.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Körösi Zsuzsa, Párizs–Budapest

KÖRÖSI ZSUZSA az Université Paris XIII-on volt angol nyelvoktató. Dokumentumfilm rendező, újságíró. A Les Films du réveil filmprodukciós egyesület tagja. E-mail: suzanne.korosi@gmail.com.