Petíció az abortusz-szabadság megőrzéséért 1973 (2. rész)

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Körösi Zsuzsa

Absztrakt

Jelen tanulmány tárgya a nagyrészt feledésbe merült, a nők abortusz-jogának megszigorítása ellen szervezett 1973-as petíció-akció. A szerző, aki maga is aktív résztvevő, rekonstruálja a petíció történetét Magyar Nemzeti Levéltár (MNL), az Állambiztonági Szolgálatok Történeti Levéltár (ÁBTL) kutatók számára rendelkezésre álló dokumentumai, a Blinken OSA Archívumban található dokumentumok, valamint a petíció-akció 19 résztvevőjével készített interjúk felhasználásával. Az interjúk legépelt formában a Blinken OSA Archívumban olvashatók (HU OSA 432, Körösi Zsuzsa interjúgyűjteménye). Az alábbi cikk a második rész. Az első rész a Magyar Népi Demokrácia népességpolitikáját vázolta fel, annak konzervatív fejlődését 1956 és 1973 között. Ez az elnyomó politikai kontextus vezetett a nők abortusz-jogának megszigorításához, ami a petíció szervezését váltotta ki. Ez a II. rész három fő kérdésre ad választ az intejúalanyok véleményének tükrében: mit jelentett a „szabad” abortusz a nők és férfiak számára 1956 és 1973 között; mi tekinthető a petíció ideológiai gyökereinek; illetve a szervezésében résztvevők motivációi és a hatalom szankció, melyekkel a résztvevőknek számolnia kellett.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Hogyan kell idézni
Körösi, Zsuzsa. 2020. „Petíció Az Abortusz-szabadság megőrzéséért 1973 (2. Rész)”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 10 (2), 99-133. https://doi.org/10.14232/tntef.2020.2.99-133.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Körösi Zsuzsa , Párizs-Budapest

Körösi Zsuzsa az Université Paris XIII-on volt angol nyelvoktató. Dokumentumfilm rendező, újságíró. A Les Films du Réveil filmprodukciós egyesület tagja.