A láthatóság joga Michelle Obama Így lettem című önéletrajzában

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Kovács Ágnes Zsófia

Absztrakt

Michelle Obama Így lettem (Becoming) című önéletrajzírása 2018-ban jelent meg, a kötet kb. 400 oldal szövegét 63 darabból álló képmelléklet illusztrálja. A könyv a szerző társadalmi láthatatlanságának leküzdéséről szól. A dolgozat a szövegben és a fotómellékletben vizsgálja a láthatatlanság leküzdésének megvalósulását. Azt elemzi, hogyan viszonyulnak a képek a főszövegben megfogalmazott történethez. A főszövegben az elbeszélő hang jelentéskonstruáló szerepe a címben szereplő „létrejövés” (magyar fordítás: így lettem). Az elbeszélő „létrejövésének” folyamata alapvető témája az afroamerikai önéletrajzírói hagyománynak. Az elbeszélő énkonstrukciója narratív és vizuális performativitásnak eredménye. A képeken az énkonstrukció hangsúlyozottan női: előtérbe kerül a női test (a ruha, a mozgás, a mimika, a smink), valamint a hagyományos női privát szférába tartozó cselekvések (gyereknevelés, kertészkedés, főzés, lakberendezés, jótékonykodás, gyógyítás, sport) közéleti szerepe. A dolgozat amellett érvel, hogy a képkockákon konkrét küzdelem folyik a társadalmi láthatóságért. A „láthatóság jogának” nevezett hatásmechanizmus során a hagyományos privát szféra elemei társadalmi kezdeményezésekké alakulnak és hatékonyan ellenszegülnek az amerikai publikus szféra afroamerikai nőkre vonatkozó leegyszerűsítő és ellenséges képi sablonjainak. A dolgozat tézise szerint Michelle Obama önéletrajzában a képek a szövegnél határozottabb módon állnak ellen az amerikai publikus szféra rasszista sztereotípiáinak, amikor társadalmi kérdések keretében mutatják be Michelle Obama privát életének elemeit.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Hogyan kell idézni
Kovács, Ágnes Zsófia. 2020. „A láthatóság Joga Michelle Obama Így Lettem című önéletrajzában”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 10 (2):134-60. https://doi.org/10.14232/tntef.2020.2.134-160.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Kovács Ágnes Zsófia, Szegedi Tudományegyetem

Kovács Ágnes Zsófia az SZTE Angol-Amerikai Intézetének docense. Szakterülete a 19–20. századi amerikai irodalom, kutatási területei a koramodern amerikai próza és a multikulturális amerikai irodalmak.