A verbális agresszió társadalmi szalonképessége és az agresszióindexek

Main Article Content

Borbás Gabriella Dóra

Absztrakt

Mivel jelzik az agressziót, agresszióindexeknek, ’agressziójelölők’-nek neveztem el azokat a nyelvi jelenségeket, melyek az elsődleges nyelvi agressziót követik, kísérik, és tovább is vihetik a bántalmazást. Ide tartoznak az áldozathibáztatás kifejezései is, vagyis az agressziójelölők képesek növelni az áldozat sérüléseit, és újabb bántalmazó-bántalmazott kapcsolódásokat hozhatnak létre, például a megfigyelők és az áldozat között. Fölöttébb érdekes, hogy bár minden nyelv, így a magyar is, megszámlálhatatlan agresszióindex megalkotására képes, ez mégsem így van. Jól körülhatárolható nyelvi panelekkel történik a bagatellizálás, mentegetés. Az agresszióindexeknek lényegi szerepük van a bántalmazó társadalmi struktúra fenntartásában az elkövető felmentésével, valamint a bántalmazás tagadásával, bagatellizálásával. A verbális agresszió az agresszióindexek feltárása nélkül gyakran nem leleplezhető. A verbális agresszió szándékossága az agresszióindexek nélkül nehezebben leleplezhető. A szándékosság tagadása szükséges ahhoz, hogy a társadalom relativizálni tudja az agresszív megnyilatkozásokat.

Article Details

Hogyan kell idézni
Borbás, Gabriella Dóra. 2021. „A verbális Agresszió társadalmi szalonképessége és Az agresszióindexek”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 11 (2):109-31. https://doi.org/10.14232/tntef.2021.2.109-131.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Borbás Gabriella Dóra, Eötvös Loránd Tudományegyetem

Borbás Gabriella Dóra az ELTE Bölcsészettudományi Karán az Alkalmazott Nyelvészeti és Fonetikai Tanszék adjunktusa. 2005-ben szerezte meg a nyelvtudományok doktora (PhD) címet. Az MTA köztestületi tagja. 2006 óta foglalkozik a kommunikáció gyakorlati kérdéseivel. A verbális agresszió tematikájú kutatása 2010 óta zajlik. Kutatása saját korpuszán alapul, mely több mint 2400 óra mélyinterjú anyagát és több mint 1500 oldal esetleírást tartalmaz.