Ha férfi vagy, légy férfi? A férfias viselkedés és nemi szerepek narratív mintázatai

Main Article Content

Kengyel Judith Gabriella
Gál Emese
Nagy Krisztina Anna

Absztrakt

Kutatásunk során a narratív pszichológiai tartalomelemzés segítségével nemi szerepekről szóló személyes történetek elemzésével szeretnénk pontosabb képet kapni a társadalom férfiasságról, nőiességről alkotott képéről. Kutatásunk a nemi esszecializmus hatásait vizsgálja férfiasság narratív konstrukciójának megalkotásakor. Vizsgálatunk során összevetettük, hogy az ágencia, a negatív érzelmek és az értékelés tekintetében megfigyelhetőek-e nemi különbségek. Eredményeink szerint azok a férfiak, akiknél az érzelemkimutatás a férfi státusz elveszítéséhez kapcsolódik, több aktív igét és negatív érzelmi töltetű szót használtak. A férfiak több negatív érzelmet kapcsolnak a férfi státusz elvesztéséhez, mint a nők a női státusz elvesztéséhez, azaz a nők esetében kevésbé jelenik meg a nemi státusszal kapcsolatos szorongás.

Article Details

Hogyan kell idézni
Kengyel, Judith Gabriella, Emese Gál, és Krisztina Anna Nagy. 2023. „Ha férfi Vagy, légy férfi? A férfias viselkedés és Nemi Szerepek narratív mintázatai”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 12 (2):22-45. https://doi.org/10.14232/tntef.2022.2.22-45.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Szerző életrajzok

Kengyel Judith Gabriella, Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Kengyel Judit Gabriella egyetemi tanársegéd a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Pszichológia Intézetének Szociál- és Szervezetpszichológia Tanszékén, a Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Doktori Iskolájának doktorjelöltje. Fő kutatási területe a társadalmi nemek, kollektív áldozati tudat, transzgenerációs identitás. E-mail: gabi.kengyel@gmail.com

Gál Emese, Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Gál Emese a Pázmány Péter Katolikus Egyetem pszichológia mesterszakos hallgatója.

Nagy Krisztina Anna, Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Nagy Krisztina Anna pszichológus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem MA programjában végzett hallgatója