„Ebből nem lesz forradalom” – a #MeToo-médiabíráskodás alakulása Magyarországon egy esettanulmány tükrében

Main Article Content

Virágh Enikő Anna

Absztrakt

A #MeToo magyarországi leágazása sokak szerint nem váltotta be a hozzá fűzött kezdeti reményeket, ami szorosan összefügg a középpontjában álló, szimbolikussá váló Sárosdi Lilla és Marton László nevével fémjelzett ügy alakulásával. Jelen tanulmány célja a médiabíráskodás és a nyilvános leleplezés elméleti keretét és a kvalitatív diszkurzuselemzés módszerét felhasználva választ keresni arra a kérdésre, hogy mi az oka annak, hogy a Marton László-ügy médiabíráskodása az idő előrehaladásával lendületét vesztette, és Marton László elkövető helyett egyre inkább áldozatként konstruálódott meg a médiában? Az eredmények szerint az ügy ellentmondásossá válásában és a médiabíráskodás kritikájának felerősödésében komoly szerepet játszottak az ügy szereplői közötti távolságok és az ügyre jellemző különböző aránytalanságok, valamint az ügy során kialakuló áldozati versengés. Sárosdi és Marton viszonylatában ezért nem tudott egyértelműen kialakulni a „megkérdőjelezhetetlen áldozat – valódi elkövető” konstrukciója, ami kulcsfontosságú lett volna a Marton feletti médiabíráskodás sikeréhez, de – tekintettel arra, hogy a Sárosdi-Marton történet vált a magyar #MeToo szimbolikus történetévé – a magyar #MeToo mozgalom sikerességének percepciójához is.

Article Details

Hogyan kell idézni
Virágh, Enikő Anna. 2023. „»Ebből Nem Lesz forradalom« – a #MeToo-médiabíráskodás alakulása Magyarországon Egy esettanulmány tükrében”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 12 (2):46-66. https://doi.org/10.14232/tntef.2022.2.46-66.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Virágh Enikő Anna, Eötvös Loránd Tudományegyetem

Virágh Enikő Anna szociológus. Diplomáit a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Karán (2005) és az ELTE Társadalomtudományi Karán (2016) szerezte. Fő kutatási területe a nemi erőszak és az áldozatiság társadalmi megítélése, valamint a média ebben játszott szerepe. 2017-18-ban részt vett az „Igazságot a nemi erőszak áldozatainak Magyarországon” című, Fulbright ösztöndíj által támogatott és az Országos Kriminológiai Intézet közreműködésével végzett kutatási projektben. 2022-ben az ELTE Szociológia Doktori Iskolájában védte meg PhD-értekezését, melyben a szexuális erőszak és zaklatás nyilvános diskurzusait vizsgálta nagy médiavisszhangot kapott ügyeken keresztül. A témában írt tanulmányait a Szociológiai Szemlében, a Socio.hu Társadalomtudományi Szemlében, valamint a TNTeF-ben publikálta. Email: viraghenikoanna@gmail.com