A testvérháború emlékezeti háttere

Main Article Content

Huszár Ágnes

Absztrakt

Vlagyimir Putyin a 2022. május 9-i, a televízió által is sugárzott győzelem napi ünnepélyen a jelenleg Ukrajnában folyó hadműveletet „honvédő háború”-nak (oтечественная вoйнa) nevezte. Ez lehetett a megemlékezés érzelmileg felfokozott állapotában elhangzott „elszólás” is, akkor is belehelyezte az Ukrajna ellen folyó „speciális hadműveletet” Oroszország nagy nemzeti narratívájába. A birodalomépítés céljából indított, és a diktatórikus Oroszországtól lekapcsolódni kívánó Ukrajnát büntetni kívánó hadművelet brutális pusztításhoz vezetett. A NATO-országok katonai segítségnyújtása, valamint az addig szövetséges kaukázusi és közép-ázsiai országok távolságtartása egyre kétségesebbé teszik Putyin győzelmét. A valóságot nem tudja elfedni a hazug orosz háborús propaganda sem.

Article Details

Hogyan kell idézni
Huszár, Ágnes. 2023. „A testvérháború emlékezeti háttere”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 13 (1):43-59. https://doi.org/10.14232/tntef.2023.1.43-59.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Huszár Ágnes, ELTE

Huszár Ágnes nyelvész, szociolingvisztikai és gendernyelvészeti doktori kurzusokat tart a Pécsi Tudományegyetemen és az ELTÉ-n. Legfontosabb publikációi ebben a témakörben Bevezetés a gendernyelvészetbe. Miben különbözik és miben egyezik a férfiak és a nők kommunikációja és nyelvhasználata? 2009. Budapest: Tinta., valamint A nő terei. 2011.  Budapest: L'Harmattan. Fontos tanulmányai a „Nationalism and Hungarian Education Policy: Are the Literary Works of Cécile Tormay, József Nyirő, and Albert Wass Appropriate for the Hungarian School Curriculum?” 2014/7 http://ahea.pitt.edu/ojs/index.php/ahea/article/view/140, és „A megvetés mint politikai eszköz.” Élet és Irodalom, 2022. március 18.