Janusz Korczak helye az interkulturális pedagógiai gondolkodásban

Main Article Content

Csereklye Erzsébet

Absztrakt

Az esszé a Magyar Pedagógiai Társaság Gyermekérdekek Szakosztálya – Korczak Munkabizottságának megemlékező konferenciájára készült, Janusz Korczak pedagógiájának helyéről az interkulturális pedagógiai gondolkodásban. Áttekinti az interkulturális helyzetet, azaz a kultúrák találkozásakor azonosítható főbb megközelítéseket, és Korczak életművének néhány főbb mozzanatán kereszül értelmezi azokat. Öt fő viszonyulást mutat be, Portera (2011) alapján: a gyengék elnyomását, az asszimilációt, a szegregációt és gettósítást, az univerzális megközelítést és a transzformatív megközelítést, melyek egymástól elkülöníthetően, de mégis egyszerre, egy időben, közös dinamikában jelennek meg Korczak életében, munkájában és műveiben.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Csereklye, E. (2022). Janusz Korczak helye az interkulturális pedagógiai gondolkodásban. Iskolakultúra, 32(8-9), 130–133. Elérés forrás https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/iskolakultura/article/view/44226
Rovat
Szemle

Hivatkozások

Banks, J. A. (2015). Cultural Diversity and Education. Foundations, Curriculum, and Teaching. Sixth edition. Pearson.

Korczak, J. (2017). Gettónapló. KUK Könyv & Kávé Kft.

Portera, A. (2011). Intercultural and multicultural education. Epistemological and semantic aspects. In Grant, C. A. ésPortera, A. (szerk.): Intercultural and multicultural education. enhancing global interconnectedness. New York és London: Routledge, 12-30.