A kultúraközvetítés speciális módja – a falugondnokok tevékenysége a kistelepüléseken

Main Article Content

Kovácsné Biczó Klaudia

Absztrakt

Magyarország településeinek közel egyharmada aprófalu, amelyeknek sajátos demográfiai, szociális és kulturális helyzetük van. Ennek megismerése fontos elem ahhoz, hogy az itt élők elvándorlását megállítsuk és segítsük mindennapi életüket, legyen szó akár szociális ellátásról, akár a kultúrához való hozzáférésről és kultúrafogyasztásról, akár oktatásról, vagy az élethosszig tartó tanulás lehetőségéről. Ezen települések életében nagy jelentőséggel bírnak személyközi kapcsolati hálók és a közösségben megjelenő társadalmi tőke.


Ennek egyik fontos eleme a falugondnoki szolgálat, amelyet egy 2022 tavaszán lefolytatott kvalitatív és kvantitatív elemeket is tartalmazó kutatás keretében vizsgáltunk. Ennek egyik egysége a kultúraközvetítéssel kapcsolatos tevékenységekkel foglalkozott. Előadásomban, illetve a tanulmány keretein belül ennek a kutatásnak eredményei mentén mutatom be az aprófalvak speciális helyzetét és a falugondnoknak a kultúraközvetítésben betöltött szerepét.

Article Details

Hogyan kell idézni
Kovácsné Biczó , K. (2023). A kultúraközvetítés speciális módja – a falugondnokok tevékenysége a kistelepüléseken. Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 3(1), 113–123. https://doi.org/10.14232/kapocs.2023.1.113-123
Folyóirat szám
Rovat
Kultúra