eZ a generáció ugyanaZ? Szegedi fiatalok olvasási szokásainak változásai egy évtized alatt

Main Article Content

Bozsó Renáta
Patkósné Hanesz Andrea
Urbanik Tímea

Absztrakt

A KAPOCS Kutatócsoport Kultúrakutató Műhelye egy trendkutatás első két állomásaként tíz év különbséggel vizsgálta meg a szegedi 10-18 évesek viszonyát az olvasáshoz. Az aktuálisan ebbe a korosztályba tartozó szegedi tanulók olvasási szokásait felderítő átfogó kérdőíves adatfelvétel először 2011-ben valósult meg. Akkor papír alapú ívek segítségével vizsgáltuk az első Z generációs évfolyamokat felső tagozaton és középiskolákban. 2022-ben ugyanennek a generációnak a végét sikerült elérni immár online kérdőívek útján. Mindkét kutatás alkalmával több, mint 700 fiatal került a mintába. Célunk az volt, hogy a bő egy évtized alatt végbement változásokat rögzítsük az olvasás gyakorisága, eszközei, megítélése, valamint a könyvtár- és médiahasználat vonatkozásában. A válaszok többdimenziós összehasonlításra alkalmasak, hiszen lehetőségünk nyílt mindkét vizsgált évben összevetni a felső tagozatosok és a középiskolások mutatóit, de megfigyelhetjük azt is, hogy hogyan formálódott a klasszikus Z generáció 11 esztendő alatt. Követhetővé vált, ahogyan testet öltött az e-generáció és ahogyan megváltoztak az olvasási szokások és preferenciák. Az összehasonlítások lehetőségét tovább növelte, hogy időközben országos adatfelvételek is történtek, melyekből inspirálódni lehetett, eredményeinket pedig egymásra vetíthettük.

Article Details

Hogyan kell idézni
Bozsó, R. O., Patkósné Hanesz, A., & Urbanik, T. (2024). eZ a generáció ugyanaZ? Szegedi fiatalok olvasási szokásainak változásai egy évtized alatt. Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 4(1), 31–44. https://doi.org/10.14232/kapocs.2024.1.31-44
Folyóirat szám
Rovat
Fókuszban - a Kapocs Kutatócsoport
Információk a szerzőről

Urbanik Tímea, SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar

Urbanik Tímea A Szegedi Tudományegyetem JGYPK Művelődéstudományi Intézetének docense, a könyvtárostanár szak szakfelelőse. Doktori dolgozatában Mészöly Miklós intratextuális írói technikájának vizsgálatával foglalkozott. Kutatási területe a kortárs irodalom, az olvasáspszichológia, a könyvtárpedagógia és a gyermek- és ifjúsági irodalom.