Fiatalok és a munka világa Munkavállalási lehetőségek és motivációk a Covid-19 megjelenése óta a fiatalok körében

Main Article Content

Szőcs Andor

Absztrakt

Fiatalok és a munka világa - Munkavállalási lehetőségek és motivációk a Covid-19 megjelenése óta a fiatalok körében


A felsőoktatási intézmények a fiatalfelnőttkori szocializáció fontos közegét jelentik. Ebben a miliőben találjuk meg a nem-tradicionális hallgatók egyik típusát, akik körében a tanulás melletti munkavállalás egyre fontosabb helyet tölt be a nemzetközi adatok tanúsága szerint (OECD 2015). A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fiatalok későbbi elhelyezkedését nagyban elősegítik a tanulmányok során szerzett munkapiaci tapasztalatok (HERI 2012, NCES 2020). Megállapíthatjuk, hogy az egyetemi hallgatók szabadidős tevékenysége sokrétű; A fizetett munka növekvő tendenciájú újdonságnak számít a vizsgált felsőoktatási intézményben, ami a jövő munkaerőpiaca szempontjából egyre fontosabbá válhat. A hallgatók munka-attitűdjei előrevetíthetik a munkaerőpiac jövőbeli tendenciáját (Szőcs 2021).

Article Details

Hogyan kell idézni
Szőcs, A. (2024). Fiatalok és a munka világa : Munkavállalási lehetőségek és motivációk a Covid-19 megjelenése óta a fiatalok körében. Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 4(1), 115–123. https://doi.org/10.14232/kapocs.2024.1.115-123
Folyóirat szám
Rovat
Fókuszban - a Kapocs Kutatócsoport
Információk a szerzőről

Szőcs Andor, Nyíregyházi Egyetem

A nevem Szőcs Andor, Debrecenben élek családommal. Pedagógus-szociológus-közgazdász vagyok, kedvenc (kutatási) területem az ifjúságszociológia. Az ifjúsági korcsoport életvilágának egyes jellemzőit (fókuszban a hallgatói fizetett munkavállalás, attitűdök, munkaattitűdök) tíz éve kutatom nemzetközi és hazai regionális és lokális ifjúságkutatásokba való bekapcsolódással, illetve önálló kutatások megvalósításával.

Doktori tanulmányaimat a Debreceni Egyetem Nevelés és Művelődéstudományi Doktori Programban abszolváltam 2014-ben, majd valamelyest tova sodort az élet a felsőoktatás világától a vállalkozói szférába. Kötődésem és érdeklődésem ugyanakkor továbbra is szoros a tudományos szférával.

Ez év július elején a doktori fokozatszerzési eljárás utolsó lépéseként sikeresen megvalósult doktori védésem. Fontos célom, hogy továbbra is közel maradjak a felsőoktatás és felsőoktatás-kutatások világához.

További információk rólam: https://sites.google.com/view/szocsandorhonlapja/home