Szapor, Judit, Andrea Pető, Maura Hametz, Maria Calloni, Szerk. Tradition Unchained: Jewish Intellectual Women in Central Europe 1860-2000. Twelve Biographical Essays Lewiston: The Edwin Mellen Press, 2012.

Main Article Content

Louise O. Vasvári

Absztrakt

Szapor, Judit, Andrea Pető, Maura Hametz, Maria Calloni, Szerk. Tradition Unchained: Jewish Intellectual Women in Central Europe 1860-2000. Twelve Biographical Essays. Lewiston: The Edwin Mellen Press, 2012. ISBN 978-0-7734-2933-8, 460

Article Details

Hogyan kell idézni
Vasvári, Louise O. 2013. „ 2012”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 3 (1):161-67. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/tntef/article/view/33689.
Folyóirat szám
Rovat
Szemle
Információk a szerzőről

Louise O. Vasvári, Stony Brook University, New York

Louise O. Vasvári, PhD fokozatát a University of California, Berkeley egyetemen szerezte, jelenleg az Összehasonlító Irodalom és Nyelvészet Professzor Emeritája a New York-i Stony Brook Egyetemen. 2000 óta a New York University Nyelvészeti Tanszékén is tanít feminista nyelvészetet. Tagja a Széprók Társaságának, az TNT, Társadalmi Nemek Tudománya Kutatócsoportnak, valamint Szerkesztője az AHEA: The Journal of the American Hungarian Educators’ Association e-folyóiratnak, ami angol nyelven közöl tanulmányokat a magyar kultúratudományok területén. Fő kutatási területe a középkori és premodern irodalom, ahol a kanonizált műfajok és a szóbeli hagyományok kölcsönhatásait tanulmányozza. Ezenkívül történeti nyelvészetet, szociolingvisztikát, fordításelméletet, holokauszt-tudományokat is tanít és kutat, mindegyiket a társadalmi nemek elméletének szemszögéből, az összehasonlító kultúratudomány tágabb kontextusába ágyazottan. Publikációi angol, spanyol és magyar nyelven jelentek meg. Az utóbbi évek fontos munkái a Louise Haywooddal közösen szerkesztett A Companion to the “Libro de Buen Amor” (Tamesis Books, 2004) és a Steven Tötösyvel közösen szerkesztett három kötet, Imre Kertész and Holocaust Literature (2005), Comparative Central European Holocaust Studies (2009), Comparative Central European Cultural Studies (2011) (mindhárom a Purdue University Pressnél). Jelenleg a női holokausztmemoárok témáján dolgozik tovább, kiterjesztve a kutatást az auschwitzi (férfi és női) raborvosok visszaemlékezéseire, és azoknak a magyar nőknek a memoárjaira, akik Magyarországon vagy a környező országokban éltek a kommunizmus alatt.