Jegyzetek egy transzkulturális (egyetemi) életről

Main Article Content

Louise O. Vasvári

Absztrakt

Az 1990-es években Amerikában az életírás egy új műfaja jelent meg, a kutató memoárja (academic memoir), amelyet gyakran bevándorlók írtak, vagy olyanok, akik az osztályhovatartozásuk vagy a szexuális orientációjuk miatt csak igen nehezen tudtak beilleszkedni. Mohó érdeklődéssel olvastam ezeket a műveket, de valahogy mindig arra a következtetésre jutottam, hogy a saját viszontagságos gyerekkorom menekültként, és a beilleszkedésig megtett utam ezeknél jóval komplexebb volt. Az utóbbi két évtizedben tudományos cikkeket írtam, feminista szemszögből, női holokauszttúlélők életéről is. 2016-ben ebben a szaklapban, a TNTeF-ben jelentettem meg az „Életírás, társadalmi nemek és trauma” című tanulmányomat. Itt tárgyalom az „életírás” elnevezésű interdiszciplináris műfajt, amely, mivel kitágítja a műfaji határokat, túl tud lépni a hagyományos élettörténet kanonikus megkötésein. Mégis, a legutóbbi időkig elkerültem, hogy én is írjak a saját életemről. Idén aztán, miután megünnepeltem azt a kerek születésnapot, ami általában az utolsó kerek születésnapja azon szerencséseknek, akik egyáltalán megélik ezt a kort, elkezdtem írni egy szöveget, ami már egy autoetnográfia felé halad. A családtörténetem Magyarország tragikus történelmének szinte minden fordulatát jól példázza, de a jelen részletben életemnek főleg az Amerikai Egyesült Államokban egyetemi kutatóként megélt aspektusait tárgyalom. A beszámolóm egyszerre személyes és történeti, de elsősorban arra törekszik, hogy felidézze, milyen volt Amerikában a Berkeleyn a „radikális” hatvanas években doktorálni, majd a hetvenes évektől a feminista tudósok első generációjához tartozni, hogy milyen intellektuális és kulturális erők alakították ezt a generációt.

Article Details

Hogyan kell idézni
Vasvári, Louise O. 2023. „Jegyzetek Egy transzkulturális (egyetemi) életről”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 13 (2):75-99. https://doi.org/10.14232/tntef.2023.2.75-99.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Louise O. Vasvári, Stony Brook University

Louise O. Vasvári, PhD-fokozatát a University of California, Berkeley Egyetemen szerezte, jelenleg az Összehasonlító Irodalom- és Nyelvtudomány emerita professzora a New York-i Stony Brook Egyetemen. 2000 és 2021 között minden tavaszi szemeszterben a New York University Nyelvészeti Tanszékén is tanított. Fő kutatási területe a középkori és premodern irodalom. Ezen kívül történeti nyelvészetet, szociolingvisztikát, fordításelméletet, holokauszttudományokat is tanít és kutat, mindezeket a társadalmi nemek elméletének szemszögéből is vizsgálja az összehasonlító kultúrakutatás tágabb kontextusába ágyazva. Publikációi angol, spanyol és magyar nyelven jelentek meg. Számos más publikació mellet megjelent Steven Tötösyvel közös szerzőségű Imre Kertész and Holocaust Literature (2005), a Comparative Central European Holocaust Studies (2009) és Comparative Hungarian Cultural Studies (2011) kötete; mindhárom a Purdue University Pressnél. A Hungarian Cultural Studies e-folyóírat alapító-főszerkesztője volt 2011-2022 között. E-mail: louise.vasvari@stonybrook.edu