"Sometimes it’s the strangers that sustain you." Zadie Smith Swing Time és Szécsi Noémi Egyformák vagytok című regényének összehasonlító vizsgálata

Main Article Content

Strickland-Pajtók Ágnes

Absztrakt

Zadie Smith Swing Time és Szécsi Noémi Egyformák vagytokcímű regényének összevetését több tényező is indokolja: a biográfiai-bibliográfiai tényeken túl összeköti őket a közös tematika is, hisz mindkettő a „gyerekkori barátnő” toposz ellentmondásainak kiaknázására épül. A vizsgált fiktív világok azzal szembesítenek, hogy a nők hangsúlyos jelenléte nem feltétlenül jelenít és honosít meg feminin viselkedésmintákat. A patriarchális szabályok és normák olyannyira mélyen és alapjaiban határozzák meg a társadalmat, hogy a tanult mintáktól való elszakadás képtelensége miatt a nők önkéntelenül is annak a fenntartóivá válnak.

Article Details

Hogyan kell idézni
Strickland-Pajtók, Ágnes. 2019. „»Sometimes it’s the Strangers That Sustain you.« Zadie Smith Swing Time és Szécsi Noémi Egyformák Vagytok című regényének összehasonlító vizsgálata”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 9 (1):98-111. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/tntef/article/view/33872.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Strickland-Pajtók Ágnes, Eszterházy Károly Egyetem

STRICKLAND-PAJTÓK ÁGNES az egri Eszterházy Károly Egyetem Mozgóképművészeti és Kommunikációs Tanszékének adjunktusa. Főbb kutatási területe a társadalmi nemek megjelenítése az irodalomban és a médiában, a műfordítás kulturális meghatározottsága, illetve a kultúraköziség irodalmi megjelenései — különösen a bevándorlók és a kisebbségek ábrázolásában a különböző nemzeti kánonokban. E-mail: agnesstrickland81@gmail.com.