Populáris kultúra és kulturális állampolgárság A szolgálólány meséje című sorozat közönségvizsgálata Magyarországon

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Strickland-Pajtók Ágnes

Absztrakt

A kutatás fő célja annak föltárása, hogy a populáris kultúra termékei ösztönözhetik-e közönségüket arra, hogy politikai, társadalmi kérdésekben akár önkéntelenül is állást foglaljanak.  Joke Hermes (2005) nyomán megfogalmazva, azt járja körül, hogy ezek a médiatermékek elősegíthetik-e a domináns hatalmi rendszerek megkérdőjelezését. A  kérdést A szolgálólány meséje című regény legújabb televíziós adaptációjának recepcióján keresztül kívánom megvizsgálni. A huszonkét, sorozatot néző nővel folytatott interjú elemzésének elsődleges célja annak bemutatása, hogy a befogadók hogyan viszonyulnak a sorozat szereplőihez és a cselekményéhez, illetve annak vizsgálata, hogy a sorozat interpretálása történhet-e a jelen politikai, kulturális kontextusának értelmező horizontja felől, és ha igen, hogyan fogalmazódnak meg azok a gondolatok, melyek nem csupán a sorozatra reflektálnak, de a néző saját jelenéhez fűződő viszonyáról is árulkodnak. A végső cél a válaszokból körvonalazódó kulturális állampolgárság alaposabb megértése.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Hogyan kell idézni
Strickland-Pajtók, Ágnes. 2022. „Populáris Kultúra és kulturális állampolgárság: A szolgálólány meséje című Sorozat közönségvizsgálata Magyarországon”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 12 (1):41-59. https://doi.org/10.14232/tntef.2022.1.41-59.
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Strickland-Pajtók Ágnes, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

STRICKLAND-PAJTÓK ÁGNES az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Film- és Médiaelméleti Tanszékének adjunktusa. Főbb kutatási területe a populáris kultúra és a társadalmi nemek vizsgálata, a traszkulturalizmus megjelenése különböző irodalmi és médiatermékekben, illetve a fordítás kulturális aspektusainak elemzése. A 2021/22-es tanévben az Oxford Brookes University vendégkutatója volt.