Egyetemisták vallásossággal összefüggő egyes jellemzői

Main Article Content

Szőcs Andor

Absztrakt

Az elmúlt néhány évtizedben a történelmi egyházak híveinek száma nagymértékben csökkent, ugyanakkor a keresztény kisegyházak aránya másfélszeresére nőtt. Terjed az ateizmus, erősödik az individuális vallásosság, jelentősen emelkedett a vallásukat nem gyakorlók száma (KSH 2014). Ugyanakkor folyamatosan növekszik a vallásosság elfogadottsága, és erősödik az egyházakba vetett bizalom (Tomka 2009). Egy regionális kutatási mintán keresztül fontosnak tartottuk egyrészt annak feltárását, hogy a szekularizációs tendenciák milyen mértékben vannak jelen a felsőoktatásban tanuló hallgatók körében. Másrészt kísérletet tettünk annak feltárására, hogy a vallásosság mennyiben tud társadalmi tőke termelő funkciót betölteni (Pusztai 2004, 2009; Orbán-Szántó 2005) a fizetett munkában "aktív fiatalok" körében.

Article Details

Hogyan kell idézni
Szőcs, A. (2021). Egyetemisták vallásossággal összefüggő egyes jellemzői. Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 1(1-2), 50–57. https://doi.org/10.14232/kapocs.2021.1-2.50-57
Rovat
Oktatás
Információk a szerzőről

Szőcs Andor, Debreceni Egyetem BTK Nevelés- és Művelődéstudományi Doktori Iskola

A nevem Szőcs Andor, Debrecenben élek családommal. Pedagógus-szociológus-közgazdász vagyok, kedvenc (kutatási) területem az ifjúságszociológia. Az ifjúsági korcsoport életvilágának egyes jellemzőit (fókuszban a hallgatói fizetett munkavállalás, attitűdök, munkaattitűdök) tíz éve kutatom nemzetközi és hazai regionális és lokális ifjúságkutatásokba való bekapcsolódással, illetve önálló kutatások megvalósításával.

Doktori tanulmányaimat a Debreceni Egyetem Nevelés és Művelődéstudományi Doktori Programban abszolváltam 2014-ben, majd valamelyest tova sodort az élet a felsőoktatás világától a vállalkozói szférába. Kötődésem és érdeklődésem ugyanakkor továbbra is szoros a tudományos szférával.

Ez év július elején a doktori fokozatszerzési eljárás utolsó lépéseként sikeresen megvalósult doktori védésem. Fontos célom, hogy továbbra is közel maradjak a felsőoktatás és felsőoktatás-kutatások világához.

További információk rólam: https://tudoster.idea.unideb.hu/hu/szerzok/3439