"… a vízben kell elmerítenem majd feloldanom a verset" Haiku értelmezés középiskolásoknál

Main Article Content

Hevesi Tímea Mária

Absztrakt

Az absztrakt gondolkodás szintje nagymértékben összefügg a tanulmányi eredménnyel. A magas absztrakt gondolkodási szint alapján jó eredmények várhatóak a matematika és a természettudományok területein (Shayer 1999; Nurjannah, Kusnandi 2020). Az absztrakció folyamatát tekintik a számítástechnikai gondolkodás magjának (Zehetmeier et al. 2019). Az absztrakt gondolkodással rendelkező tanulók képesek deduktív és induktív módon gondolkodni, tudják elemezni a lehetőségeket és jól hasznosítják az absztrakt gondolatokat (Velasquez 2013). Magas fokú absztrakcióval jár a szimbólumok értelmezése (Kapitány, Kapitány 2020). Szepes (2014) úgy véli, hogy a haiku műfajban írt költeményben a verset éppen szimbolikus képi jellege teszi műfajilag haikuvá, amikor a vers érzékileg észlelhető képi síkja mögött meghúzódik egy átvitt, gondolati sík is.


Kutatásunkban az absztrakt gondolkodást vizsgáljuk középiskolás fiatalok haiku értelmezései alapján. Fodor Ákos Elkészítési javaslat című, haiku műfajban írt költeményében a víz szimbólumának értelmezését elemezzük három szegedi gimnáziumban tanuló 449 középiskolás válasza nyomán. Vizsgálatunkat a témában végzett, a KAPOCS Kutatócsoport 2022-es olvasáskutatásának adatai alapján végezzük el.


Kutatásunkban arra keressük a választ, hogy a középiskolás tanulók milyen típusú és mennyiségű elvont fogalmat használtak a víz szimbólumának az értelmezésénél? Az elvont fogalmak használatának gyakorisága kapcsolatban van-e könyvolvasási szokásaikkal?


 

Article Details

Hogyan kell idézni
Hevesi, T. M. (2023). "… a vízben kell elmerítenem majd feloldanom a verset" Haiku értelmezés középiskolásoknál. Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 3(2), 49–64. https://doi.org/10.14232/kapocs.2023.2.49-64
Folyóirat szám
Rovat
Kultúra
Információk a szerzőről

Hevesi Tímea Mária, SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar

SZTE JGYPK Szakképzési, Felnőttképzési és Tudásmenedzsment Intézetben dolgozik adjunktusként. Fő kutatási területe: a szimbólumok pedagógiai alkalmazása.