Szimbólumok és/vagy átmenetek a pedagógiában

Main Article Content

Hevesi Tímea Mária

Absztrakt

A globalizáció folyamatában a személyes kapcsolatokon alapuló közösségek kialakítása egyre nagyobb feladatot jelent a pedagógusok számára. Az emberi közösségeket átható, összefogó szimbolizációs folyamat miatt a szimbólumok segíthetnek a közösségteremtésben (Kapitány, Kapitány 2020). A szimbólum átmenetet is jelöl, amelyben átalakulás történik (Tánczos 2007), ezáltal elősegíthető a tanulók képességfejlesztése is (Kambouri, Pieridou 2016). Az archetipikus szimbólumok beillesztését már javasolják a pedagógiai munkába (Mayes 2020). A szimbólumpedagógia elnevezést olyan pedagógiai módszer alkalmazására használjuk, mely az analógiás gondolkodásmódon alapul és archetipikus szimbólumok által archaikus élmények megtapasztalására ad lehetőséget (Hevesi 2019). Kutatásunkban a szimbólumpedagógiában rejlő lehetőségeket tárjuk fel.

Article Details

Hogyan kell idézni
Hevesi, T. M. (2021). Szimbólumok és/vagy átmenetek a pedagógiában. Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 1(1-2), 31–40. https://doi.org/10.14232/kapocs.2021.1-2.31-40
Rovat
Oktatás
Információk a szerzőről

Hevesi Tímea Mária, Szegedi Tudományegyetem JGYPK művelődéstudományi Tanszék

SZTE JGYPK Szakképzési, Felnőttképzési és Tudásmenedzsment Intézetben dolgozik adjunktusként. Fő kutatási területe: a szimbólumok pedagógiai alkalmazása.