A könyvtárak médiatudatossága és az olvasóvá nevelés stratégiái a közösségi média segítségével

Main Article Content

Szabó Dóra
Dani Erzsébet

Absztrakt

A technikai vívmányok rohamos fejlődése a könyvtár- és információtudományt, a közgyűjtemények működését is sok értelemben átalakították, megváltoztatták. Mindezeken túl az infokommunikációs technikák számtalan új lehetőséget biztosítanak a könyvtáraknak a mindennapi működésben, a szolgáltatások fejlesztésében és szélesítésében, a könyvtárhasználói és olvasói kör bővítésében. Témánk kontextusában ugyanis a könyvtár egyik fontos lényege (az általános könyvtári szolgáltatások kínálatán túl) az olvasással megvalósuló érzelmi állapot létrehozásának segítése, annak a motivációnak az erősítése, amely olvasásra ösztönöz.
Napjainkban az olvasóvá nevelés (egyre nehezebb) feladatát a hagyományos módszereken túl digitális lehetőségek is segítik, melyeknek egyik platformja az életünk szerves részévé vált közösségi média. Az interaktív közegben nagy sikernek örvendő influenszer-tevékenység széleskörű fogyasztói elérést biztosít, mely által a hatásuk felerősödik, s ezáltal az internet ezen szereplői a könyvtárak bizonyos szolgáltatásait is segíthetik. 
Mindezek fényében a következő kérdésekre keressük a választ:
 Hogyan lehet a közösségi média és influenszerek segítségével az embereket olvasásra vagy könyvtárba járásra ösztönözni?
 Hogyan tudják a könyvtárak hatékonyan támogatni az olvasást és az információs műveltséget egy gyorsan változó világban, ahol a digitális eszközök terjedése és fejlődése megállíthatatlan?
 A könyves influenszerek milyen mértékben és hogyan járulhatnak hozzá az olvasóvá neveléshez, illetve jelenleg van-e bármilyen együttműködési gyakorlatuk a közkönyvtárakkal?
Jelen tanulmányban szeretnénk bemutatni a Katona József Könyvtár (Kecskemét) közösségi média platformjait, azok eredményességét. A könyvtár jó gyakorlatait mélyinterjúkkal tervezzük kiegészíteni, melyeket hazai könyves influenszerekkel fogunk elvégezni, annak érdekében, hogy hozzájáruljunk az irodalmi és kulturális mediációhoz, és hogy bemutassuk a
két ágens közötti lehetséges metszéspontokat.

Article Details

Hogyan kell idézni
Szabó, D., & Dani, E. (2023). A könyvtárak médiatudatossága és az olvasóvá nevelés stratégiái a közösségi média segítségével. Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 3(1), 91–100. https://doi.org/10.14232/kapocs.2023.1.91-100
Folyóirat szám
Rovat
Kultúra