Feketedoboz effektus avagy a Mesterséges Intelligencia filozófiája a pedagógiában

Main Article Content

Dergez-Rippl Dóra

Absztrakt

A mesterséges intelligencia már nem csak a tudomány és technológia, hanem mindennapi életünk számára is meghatározó tényezővé vált. Tanulmányomban a téma filozófiai és pedagógiai vonatkozásait érintem. Igyekszem rövid bevezetést adni a mesterséges intelligencia filozófiájának olyan alapvető kérdéseibe, amelyeket a pedagógia jól hasznosíthat a magyarázó tevékenységek során. Ezután a taníthatóság, a tudásátadás és a készségtárgyak felől vizsgálom a témát. Kitérek egy olyan, a szakértelemmel kapcsolatos pedagógiai problémára, amely nem az iskolai gyakorlatból, hanem egy filozófiai jelenségből, a feketedoboz effektusból ered. Ennek kiküszöbölésére metapedagógiai nézőpontot javaslok, amelynek célja a komplex folyamatok interdiszciplinaritáson alapuló megértése. 

Article Details

Hogyan kell idézni
Dergez-Rippl, D. (2023). Feketedoboz effektus avagy a Mesterséges Intelligencia filozófiája a pedagógiában. Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 3(2), 5–13. https://doi.org/10.14232/kapocs.2023.2.5-13
Folyóirat szám
Rovat
Kultúra
Információk a szerzőről

Dergez-Rippl Dóra, PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar

Dergez-Rippl Dóra PhD, a PTE-KPVK adjunktusa, a Filozófia Doktori Iskola oktatója, az MMA-MMKI ösztöndíjas kutatója. Kutatási területe a kortárs művészetelmélet, kreativitáskutatás és művészetpszichológia. Főként a kreatív művészi alkotófolyamatban megjelenő intuíciónak és önismereti lehetőségeknek kortárs elméleti és metaelméleti kérdéseit kutatja.