A "férfias" fogyaték fikciója. Alternatív maszkulinitások atipikus megtestesülései a kortárs populáris vizuális kultúrában

Main Article Content

Kérchy Anna

Absztrakt

Dolgozatomban a mai populáris (mozgó)képes médiában megjelenő fogyatékos férfitest ábrázolásokat vizsgálom, arra keresve a választ, hogy miképp képesek (képesek-e egyáltalán) olyan, a hegemón nemi hierarchiát elutasító, alternatív maszkulinitások megszemélyesítésére, melyek „potens gyöngesége” a női nézők (rajongói közösségek) fantáziálása szerint képes kielégítő teret biztosítani a női vágy- és érdek-érvényesítésnek, míg a férfi befogadók számára is vonzó azonosulási felületet kínál amennyiben átírja az uralkodó, erős és erőszakos, tökéletes(en „eltestiesítlenített”), ésszerűen vezérelt testbe zárt férfiasság mítoszának kizárólagosságát. Az ép testi és nemi identitás eleve elrendelt és egymásnak megfeleltetett összefüggéseinek megkérdőjelezése, illetve a gyöngeség és gyöngédség fogalmainak férfiassággal való társítása így egybeesik a patriarchátus elnyomó hatalmi viszonyrendszereinek felforgatására tett kísérlettel. Ugyanakkor a népszerű televíziós sorozatokból (Trónok harca, Agymenők, Dr. House) vett példáim azt is hivatottak illusztrálni, hogy az épségterror ideológiai rendje csak bizonyos határokon belül engedi meg a normatív testideáltól való eltérést.

Article Details

Hogyan kell idézni
Kérchy, Anna. 2013. „A »férfias« fogyaték fikciója. Alternatív maszkulinitások Atipikus megtestesülései a kortárs populáris vizuális kultúrában”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 3 (1):25-51. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/tntef/article/view/33680.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Kérchy Anna, Szegedi Tudományegyetem

Kérchy Anna, a Szegedi Tudományegyetem Angol Amerikai Intézetének adjunktusa, ugyanitt a Társadalmi Nemek Tudománya Kutatócsoport (TNT) tagja. 2006-ban az SZTE Irodalomtudományi Doktori Iskolájában védte meg PhD-értekezését, melyben a szemioticizált test és a szomatizált szöveg viszonyát, valamint a feminista groteszk test-szöveg szubverziós lehetőségeit és etikai aspektusait vizsgálta. Főbb kutatási területei a társadalmi nemek tudománya, a test elméletei, a feminista és posztstrukturalista irodalom-és szubjektumelmélet, a 19. századi és a posztmodern nőirodalom, gyermekirodalom és fantasztikus irodalom, valamint a kulturális reprezentációk intermediális aspektusai. A Body-Texts in the Novels of Angela Carter. Writing from a Corporeagraphic Perspective (Edwin Mellen Press, 2008) című könyv szerzője, szerkesztője a Postmodern Reinterpretations of Fairy Tales (Edwin Mellen, 2011) és társszerkesztője az Exploring the Cultural History of Continental European Freak Shows and Enfreakment (Cambridge Scholars Press 2012), valamint a What contitutes the Fantastic? (JatePress, 2010) és az Iconology of Law and Order (JatePress, 2012) című tanulmányköteteknek. Jelenleg Lewis Carroll Alice-regényeinek posztmodern adaptációiról ír könyvet.

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 > >>