„Kockáztatni és késznek lenni sebezhetővé válni” Interjú Andrea Zittlau feminista performanszművész kultúrantropológussal

Main Article Content

Kérchy Anna

Absztrakt

Dr. Andrea Zittlau kultúrakutató, tanár, költő, előadóművész egyetemi adjunktusként tanít a Rostocki Egyetem Amerikanisztika Tanszékén. A kritikai kultúrakutatáson belül főbb szakterületei a társadalmi nemek tudománya, a fogyatékosságtudomány, a kulturális antropológia és a muzeológia testábrázolásait érintik. Különös Exotica (Curious Exotica) című monográfiája a faji másság, a rassz különbözőségének etnográfiai tárgyiasításait és az önálló, autentikus ’őslakos’ hang megjelenítésének lehetőségeit vette számba az etnográfiai múzeumi kiállítások változatos formáiban. Kérchy Annával közösen szerkesztett nemzetközi tanulmánykötete Exploring the Cultural History of Continental European Freak Shows a kontinentális európai szörny-showk kultúrtörténeti vizsgálatát tűzte ki célul. Emilio Leonardi fotográfussal közösen készített, jelenleg is futó, verses akt fotó képeslapsorozatuk évente tizenkét alkotásban reflektál kurrens feminista poétikai, politikai dilemmákra. Multimediális testművészeti kísérletei mellett, a nemzetközi színtéren is számontartott kreatív/terapeutikus írás workshopokat vezet, melyek keretében a társadalmi nemek tudománya elméleti kérdéseinek gyakorlati vonatkozásait dolgozza fel egyetemi hallgatókkal, művészekkel, menekültekkel és más marginális csoportokkal együttműködésben.

Article Details

Hogyan kell idézni
Kérchy, Anna. 2019. „»Kockáztatni és késznek Lenni sebezhetővé válni« Interjú Andrea Zittlau Feminista performanszművész kultúrantropológussal”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 9 (2):137-45. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/tntef/article/view/33894.
Folyóirat szám
Rovat
Replika
Információk a szerzőről

Kérchy Anna, Szegedi Tudoményegyetem

KÉRCHY ANNA a Szegedi Tudományegyetem Angol-Amerikai Intézetének habilitált egyetemi docense, ugyanitt a Társadalmi Nemek Tudománya (TNT) Kutatócsoport tagja. Főbb kutatási területei a társadalmi nemek tudománya, a test elméletei, a feminista és posztstrukturalista irodalom- és szubjektumelmélet, a 19. századi és a posztmodern nőirodalom, gyermekirodalom és fantasztikus irodalom, valamint a kulturális reprezentációk inter- és transzmediális aspektusai. Az Alice in Transmedia Wonderland. Curiouser and Curiouser New Forms of a Children’s Classic (McFarland, 2016), a Body-Texts in the Novels of Angela Carter. Writing from a Corporeagraphic Point of View (Edwin Mellen, 2008) és az A nő nyelvet ölt: Feminista narratológiai, esztétikai, testelméleti tanulmányok (JatePress, 2018) című monográfiák szerzője, 6 tanulmánykötet és 3 folyóirat különszám szerkesztője. Utóbbiak között szerepel a Feminist Interventions in Intermedial Studies című EJES különszám (2017). E-mail: akerchy@gmail.com.

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 > >>