A fajok közti szolidaritás poszthumán etikai lehetőségei? Kétes környezetvédelem a kortárs feminista performanszban és a mai magyar populáris kultúrában

Main Article Content

Kérchy Anna

Absztrakt

Tanulmányomban a szolidaritás jelentőségét az emberi társadalom antropocentrikus fogalmi keretein túllépve, a fajok közti életközösség tágabb vetületében vizsgálom, az egymásrautaltság tapasztalatának feminista aspektusaira és olvasataira fókuszálva kortárs művészeti alkotásokban és populáris kulturális jelenségekben. Donna Haraway ökokritikai elméleti felvetéseiből kiindulva elemzek szemelvényeket a magyar politikai publicisztikából, bulvársajtóból és jogi passzusokból, valamint a nemzetközi performansz világából (Jaqueline Traide PETA/LUSH performansza példáján keresztül).

Article Details

Hogyan kell idézni
Kérchy, Anna. 2019. „A Fajok közti szolidaritás poszthumán Etikai lehetőségei? Kétes környezetvédelem a kortárs Feminista Performanszban és a Mai Magyar populáris kultúrában”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 9 (1):14-30. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/tntef/article/view/33868.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Kérchy Anna, Szegedi Tudományegyetem

KÉRCHY  ANNA a Szegedi Tudományegyetem Angol-Amerikai Intézetének habilitált egyetemi docense, ugyanitt a Társadalmi Nemek Tudománya (TNT) Kutatócsoport tagja. Főbb kutatási területei a társadalmi nemek tudománya, a test elméletei, a feminista és posztstrukturalista irodalom- és szubjektumelmélet, a 19. századi és a posztmodern nőirodalom, gyermekirodalom és fantasztikus irodalom, valamint a kulturális reprezentációk inter- és transzmediális aspektusai. Az Alice in Transmedia Wonderland. Curiouser and Curiouser New Forms of a Children’s Classic (McFarland, 2016), a Body-Texts in the Novels of Angela Carter. Writing from a Corporeagraphic Point of View (Edwin Mellen, 2008) és az A nő nyelvet ölt: Feminista narratológiai, esztétikai, testelméleti tanulmányok (JatePress, 2018) című monográfiák szerzője, 5 tanulmánykötet és 3 folyóirat különszám szerkesztője. Utóbbiak között szerepel a Feminist Interventions in Intermedial Studies című EJES különszám (2017). E-mail: akerchy@mail.com.

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 > >>