Találkozás a szimbólumokkal – segítő jelenlétük a mindennapokban

Main Article Content

Hevesi Tímea Mária

Absztrakt

Gondolkodásunkra, döntéseink meghozatalára sok esetben – kiszámíthatatlan módon – hatással van a tudatalattink is. A tudatalattink egy rejtettebb, mélyebb szint, mely a jelenségek összefüggéseit is tartalmazza. A szimbólumok egyrészről többrétegű jelentéstartalmukból adódóan kapcsolódnak a tudatalattihoz, másrészről megjelennek a mindennapjaink valóságában, így a szimbólumok hidat képeznek a tudatalatti és a látható valóság között. Tanulmányunkban olyan szimbólumokat vizsgálunk, melyekkel gyakran találkozunk a mindennapjainkban. Elemezzük azon jelentéstartalmaikat, melyeknek a tudatosításával a szimbólumok „üzeneteit” kognitív szintre hozva, könnyebben értelmezhetővé válhat a jelentésük. Ezáltal a szimbólumok elgondolkodtató, többrétegű jelentéstartalma a mindennapjaink történéseihez kapcsolódva lehetőséget ad arra, hogy ezen történéseket mélyebben, összefüggéseikben is jobban megérthessük.

Article Details

Hogyan kell idézni
Hevesi, T. M. (2023). Találkozás a szimbólumokkal – segítő jelenlétük a mindennapokban. Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 3(ksz), 82–86. https://doi.org/10.14232/kapocs.2023.ksz.82-86
Rovat
Esszék, tanulmányok
Információk a szerzőről

Hevesi Tímea Mária, SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar

SZTE JGYPK Szakképzési, Felnőttképzési és Tudásmenedzsment Intézetben dolgozik adjunktusként. Fő kutatási területe: a szimbólumok pedagógiai alkalmazása.